4. Grootheidswaanzin

Ik heb een zeer brede rug en kan veel dragen. Zo heb ik in het verleden al een poging gedaan om in de voetsporen te treden van Atlas door ook de hele wereld op mijn rug te dragen, wat resulteerde in een periode van overspannenheid. Als jeugdhulpverlener wilde ik alle kindertjes in deze wereld redden. Dat lukte natuurlijk niet, want het waren er gewoon veel teveel. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Daarnaast ben ik enorm empathisch en sensitief. Al deze eigenschappen zijn bijna een scheikundige formule voor overspannenheid, zeker in combinatie met een bepaalde persoonlijkheid, familiegeschiedenis en de nodige organisatiestress.

Ik kon namelijk niet meer stoppen met werken. ’s Nachts kon ik niet meer slapen, want daar was ik veel te onrustig voor. Bovendien was het zonde van de tijd, want ik moest nog zoveel doen en zoveel regelen. Ik vond het moeilijk om afstand te nemen , want ik voelde me zo betrokken en verantwoordelijk . Ik kon er wel van janken, van al dat leed. En dat deed ik dan ook. Tranen met tuiten. Ook in bijzijn van cliënten, wat erg vervelend was, zowel voor hen als voor mij. Maar ik vond het verschrikkelijk dat ik ze niet kon helpen. Elke keer als ik me bewust werd van mijn eigen onmacht barstte ik weer in tranen uit. Ik was zo labiel als een eendagsvliegje met PMS.

Dankzij de hulp van de nodige therapeuten ben ik weer overeind gekrabbeld. Zij hielpen mij van mijn grootheidswaanzin af. Ik kon wel denken dat ik God was of Superwoman en de hele redden, maar de realiteit was dat ik er niks aan kon doen dat het zo oneerlijk verdeeld was. Wat ik ook deed, hoe hard ik ook werkte, ik zou altijd water naar de zee dragen. De kunst was om zo nu en dan ook gewoon even op het strand te gaan zitten, naar de zon te kijken en zandkastelen te bouwen. Maar dat deed ik niet…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s