3. Dood paard

De term burnout wordt in de volksmond vaak vertaald als opgebrand. Iedereen kent dat gevoel. Na een lange dag hard werken, de nodige files, jengelende kinderen die aan je rok hangen en een man die zeurt om zijn eten voelt iedereen zich wel eens compleet op. Het enige wat je dan wil is rust, rust en nog eens rust. Je voelt je doodmoe en hebt geen greintje energie meer over. Maar na een knuffel van je kind, een knipoog van je eega, een goed maal en een warm bad gaat de energie weer zachtjes stromen en laait het smeulende vuur weer op. Je voelt je weer mens. En iedereen kent ook dat gevoel wel.

Nou ja, ik eigenlijk niet. Ik heb geen man, ik heb geen kind en ik heb ook geen bad en in Twente heb ik nog nooit in de file gestaan. ( wel voor een stoplicht overigens) Maar ik kende dat gevoel wel. Het is namelijk onderdeel van een simpele cyclus van het leven. Na een periode van inspanning volgt een periode van ontspanning. Daarna is er weer inspanning en ga zo maar verder. Als die periode van inspanning niet meer afgewisseld wordt met ontspanning dan komen er langzaamaan problemen. Dit gaat niet zo snel. Ook ik had in eerste instantie helemaal niks in de gaten. Blijkbaar kon ik nog een lange tijd op mijn reserves teren.

Die voorraad energie, die eigenlijk bestemd was voor oorlogstijd, slonk naarmate de tijd vorderde en werd niet meer aangevuld. Het meeste ging op aan mijn werk en aan mijn relatie. Beide bleken niet meer bij mij te passen, maar het duurde nog jaren voordat ik dat door kreeg. Ondertussen bleef ik maar aan de dode paarden trekken ( waar ik destijds mijn werk en mijn ex onder verstond) en hield ik allerlei bordjes tegelijkertijd in de lucht. In plaats van een behendige acrobaat leek ik eerder op een onhandige ober op een Griekse bruiloft, want ze vielen allemaal stuk. Ook de dode paarden verkeerden al gauw in een staat van ontbinding. En ik bleef maar met alle overbodige zooi en rotzooi slepen. Ik werd bijna zelf een dood paard…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s